Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Φλερτ στη δουλειά!!


Έχεις… δαγκώσει τη λαμαρίνα με κάποια συνάδελφό σου ή με την προϊσταμένη σου. Εντάξει ξέρεις ότι δεν είναι επαγγελματικό, αλλά άνθρωπος είσαι και συ έκανες ένα λάθος. Εξάλλου, στς μέρες μας οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο γραφείο με τους συναδέλφους τους από ότι στις κοινωνικές επαφές με τους φίλους τους.
Οι συνθήκες αυτές οδηγούν πολλούς εργαζομένους να στρέφονται στο χώρο της δουλειάς για να αναζητήσουν …το άλλο τους μισό. Το φλερτ στην εργασία δεν αποτελεί πλέον ταμπού και δεν εντυπωσιάζει. Βέβαια επειδή όπως λένε «Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται» αν εμπλακείς συναισθηματικά με συνάδελφο καλό είναι να είσαι προσεκτικός για να μη δεις την πόρτα της εξόδου.
Έτσι για να πάρεις κουράγιο όμως σου λέμε ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν …αμαρτήσει και έχουν ερωτευτεί στο γραφείο. Σύμφωνα, με έρευνα του CareerBuilder.com οι μισοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έβγαιναν με κάποιον συνάδελφό τους. Ενώ, μόνο το 37% του δείγματος κατάφερε να κρατήσει μυστική τη σχέση αυτή.
Από τα ευρήματα προκύπτει επίσης ότι, το 22% των συνεργατών έγινε ζευγάρι όταν
δουλεύανε μαζί σε ένα συγκεκριμένο project, το 10% δήλωσε ότι η συνεργασία τους ήταν πολύ ευχάριστη, το 8% ερωτεύτηκε το συνάδελφό του με την πρώτη ματιά ή σε κάποιο επαγγελματικό γεύμα και το 7% εργαζότανε μαζί αργά το βράδυ.
Πάντως, οι περισσότεροι δεν φαίνεται να επιλέγουν συναδέλφους που βρίσκονται στην ίδια ιεραρχία με εκείνους, μέσα στην επιχείρηση. Το 21% ανάφερε ότι έχουν κάνει σχέση με το αφεντικό τους. Ενώ τέσσερις στους δέκα έβγαιναν ραντεβού με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος από την εταιρία τους.
Αν και οι άνδρες δημιουργούν σχέσεις με τα αφεντικά τους σε μικρότερο βαθμό, από ότι οι γυναίκες συνάδελφοί τους, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου σε ποσοστό 25% αναφέρουν ότι βοηθήθηκε η καριέρα τους από αυτή τη σχέση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εργαζόμενες είναι πολύ μικρότερο, μόνο 13%.
Βέβαια, οι πολιτικές σε ό,τι αφορά τα «έντονα» φλερτ είναι διαφορετικές από εταιρία σε εταιρία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα στελέχη μιας επιχείρησης αν υπάρχουν επιπτώσεις από μία τέτοια σχέση στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δέκα εργαζόμενους δήλωσε ότι αναγκάστηκε να φύγει από τη δουλειά του, εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
Έτσι αν αγαπητέ μου έχεις αρχίσει να εμπλέκεσε συναισθηματικά με κάποια γοητευτική συνάδελφο ή (για κακή σου τύχη) με την προϊστάμενό σου ακολούθησε ρητά τις συμβουλές μας για να βγεις αλώβητος επαγγελματικά μια που οι εποχές είναι πολύ δύσκολες:
 
Προσοχή στα μυστικά
Επειδή είναι δύσκολο να κρατηθεί οποιοδήποτε μυστικό στη δουλειά, είναι καλύτερα να περιμένεις έναν μήνα ή περισσότερο πριν ανακοινώσεις δημόσια τη σχέση σου. Αυτό το χρονικό διάστημα θα σου δώσει την ευκαιρία να αντιληφθείς εάν το συγκεκριμένο φλερτ έχει μέλλον ή θα «εξαντληθεί» τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.
 
Απόφυγε τις εκδηλώσεις αγάπης
Μπορεί εσύ να νοιώθεις άνετα με τη σχέση σου, όμως καλό είναι να αποφύγεις τα χάδια και τις αγκαλιές στο γραφείο, γιατί είναι πολύ πιθανόν οι υπόλοιποι συνάδελφοί σου να αισθανθούν αμήχανα.
 
Προσοχή στα email
Αρκετές επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή τα αρχεία των υπαλλήλων τους για κάποιο σοβαρό λόγο. Σε αυτή την περίπτωση αν επικοινωνείς με την καλή σου μέσω του εταιρικού email σίγουρα θα πιαστείς στη… φάκα του αφεντικού σου.
 
Μην τσακώνεσαι με την καλή σου στο γραφείο
Όπως σε όλες τις προσωπικές σχέσεις έτσι και σ’ αυτή σίγουρα θα υπάρξουν καυγάδες. Πρόσεξε λοιπόν να μην μεταφέρεις τις διαφωνίες σου στο χώρο εργασίας. Το γραφείο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Όλο και κάποιος συνάδελφος θα σε ακούσει και το μυστικό σου θα βγει στη φόρα.
 
Δώσε προτεραιότητα στη δουλειά
Καλοί οι έρωτες αλλά στις μέρες μας τα επαγγελματικά ρίσκα δεν ενδείκνυνται. Ακόμη και αν είσαι πολύ καψούρης συνέχισε να κάνεις την εργασία σου δημιουργικά και με επαγγελματικό τρόπο. Δεν πρέπει να αφήσεις τη σχέση να επηρεάσει την απόδοσή σου. Αν βλέπεις ότι δεν ελέγχεις την κατάσταση τότε δώσε ένα τέλος στο φλερτ και επικεντρώσου στα καθήκοντά σου ή άλλαξε δουλειά. Είναι πολύ πιθανόν να κληθείς να επιλέξεις μεταξύ της καριέρας σου και της συντρόφου σου.
 
Προσοχή παιδιά η αγάπη «πληγώνει»
Καλό είναι να θυμάσαι πάντα!!! ότι οι άνθρωποι χωρίζουν. Προσπάθησε να λειτουργήσεις σαν επαγγελματίας και μην κόβεις τις γέφυρες, ότι και αν συμβεί. Εξάλλου αν θέλεις να γίνεις ένα golden boy καλό είναι να επενδύσεις στην καριέρα σου και όχι στον έρωτα, για αρχή τουλάχιστον…