Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Θα απαγορευτεί το πορνό στο Ίντερνετ!!Να απαγορεύσει το πορνό στο Ίντερνετ επιχειρεί η κυβέρνηση της Βρετανίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από ανθρώπους που την κατηγορούν για λογοκρισία, ενώ οι πάροχοι διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.
Η πρόταση να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο online .πορνογραφικό υλικό έγινε την Κυριακή από τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, ο οποίος δήλωσε ότι η πορνογραφία πρέπει να σταματήσει στην «πηγή», δηλαδή στο Ίντερνετ.

Η πρόταση

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι οι πάροχοι να προτείνουν λύσεις για την προστασία των παιδιών. Ελπίζω ότι θα το κάνουν, προκειμένου να μην χρειαστεί να νομοθετήσουμε εμείς», δήλωσε ο Βέιζι στην εφημερίδα «The Sunday Times», προαναγγέλλοντας ότι «μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αποκτήσουμε νέο νόμο για τις επικοινωνίες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τις Επιχειρήσεις, την Καινοτομία και τις Δεξιότητες, επιβεβαίωσε το σχέδιο του κ. Βέιζι, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως είπε, στόχος είναι σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί ένα σύστημα επαλήθευσης της ηλικίας του χρήστη που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο (προφανώς σε όσους πιστοποιείται ότι δεν είναι ανήλικοι).

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από τους διαδικτυακούς παρόχους (ISPs) να προσέλθουν σε διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.

Πάροχοι: Λαμβάνουμε ήδη μέτρα

Απαντώντας στην πρόσκληση της κυβέρνησης, ο Νίκολας Λάνσμαν, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παρόχων Ίντερνετ (ISPA) της Βρετανίας, δήλωσε: «Ο ISPA πιστεύει ακράδαντα ότι ο έλεγχος της πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται από τους γονείς τους με τα εργαλεία που ήδη παρέχουμε, και όχι με επιβολή μέτρων».

Πρόσθεσε δε ότι οι εταιρείες διαθέτουν πολλά μέσα ελέγχου πρόσβασης στο διαδικτυακό περιεχόμενο, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

«Οι πάροχοι μπλοκάρουν ήδη το περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, το οποίο είναι παράνομο και αποτρόπαιο. Ωστόσο, το μπλοκάρισμα της νόμιμης πορνογραφίας είναι ασαφές και θα οδηγήσει στην παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νόμιμο περιεχόμενο», υποστήριξε ο κ. Λάνσμαν.

Η British Telecom, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Βρετανία, σχολίασε ότι θα ήταν «ευτυχής» να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και θέματα δικαιωμάτων των καταναλωτών, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε νέα πολιτική μπλοκαρίσματος».